Tuesday, February 21, 2012

Ilie Șerbănescu: Corbii financiari coboară prețul

Preluat de pe blogul Prioritate de dreapta

"Mai mult, pana si in cazul extrem al Greciei, asa-zisii investitori financiari privati au acceptat o reducere chiar de 70% a incasarilor prevazute la titlurile guvernamentale grecesti nu atat pentru ca daca se declara falimentul Greciei nu mai incasau nimic, ci mai mult pentru ca, intr-o atare eventualitate, s-ar fi creat o bresa majora si definitiva in regula necapitalista in baza careia functioneaza capitalismul contemporan, anume ca investitorii financiari privati sa fie compensati de catre state daca nu-si incaseaza profiturile preconizate la plasamentele lor."



Paradoxal - dar numai aparent - cand liderii UE se strofocau sa perfecteze pactul bugetar-fiscal, cu destinatia de a salva euro, agentiile de rating, adica agenturile marii finante private transnationale, penalizau state din zona euro, pentru a le grabi sa arunce programe de austeritate asupra populatiei.

Si, culmea, tot atunci imprumuturi lansate pe piata privata chiar de catre oile negre ale zonei euro au fost "onorate" de piata fara probleme si chiar la preturi mai rezonabile decat anterior!

Sa nu ignoram nici cazul romanesc. Romania ultimilor ani a facut servicii imense marii finante internationale, acceptand experimentul FMI de a arunca direct si de la inceput asupra populatiei cresterea impusa a indatorarii publice. N-a primit nicio recompensa.

Calificativul financiar din partea agentiilor de rating a ramas acelasi: "under investment grade" sau, in jargon financiar, "junk" (adica gunoi), fara recomandare de investitii financiare! Exact cand, insa, ultimele detalii ale pactului bugetar UE se perfectau la Bruxelles, Romania iesea pe piata americana sa imprumute 1,5 miliarde dolari. "Junk"-ul a avut parte de oferte de 7 miliarde dolari!

Nu cred ca exista ceva mai semnificativ decat ceea ce a fost considerat succesul Romaniei in lansarea unui imprumut pe piata privata americana pentru evidentierea caracterului nerealist, daca nu chiar himeric, al asa-numitului pact de disciplina fiscal-bugetara stabilit de liderii UE!

Prin aplicarea pactului cu pricina s-ar lasa fara obiectul muncii toata marea finanta privata transnationala, care traieste exclusiv din imprumutarea altora, in frunte cu statele. Si doamna Merkel crede ca o sa fie lasata sa rapeasca acestei finante dintre clienti toata Europa!

SUA - cu ratingul redus, dar cu cost de imprumut mai mic

Dupa decizia soc de anul trecut a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's de a priva, in premiera, SUA de ratingul maxim, toata lumea s-a ingrozit de ceea ce ar putea urma in Statele Unite si in lume. Guvernul american a continuat sa se imprumute insa intr-o veselie. Si inca mult mai ieftin! Costurile de finantare ale celei mai mari economii din lume s-au redus.

Aceeasi poveste este valabila in mare si pentru zona euro, unde, contrar asteptarilor, Germania se imprumuta la costuri reduse record. Dar nu numai Germania. Costurile de finantare ale Frantei si Spaniei - penalizate amarnic de aceeasi Standard & Poor's - scad, iar cererea pentru obligatiunile fondului de salvare din zona euro (EFSF) depaseste cu mult oferta dupa valul masiv de taieri de ratinguri la care a recurs aceeasi agentie Standard & Poor's.

Mai mult, pana si in cazul extrem al Greciei, asa-zisii investitori financiari privati au acceptat o reducere chiar de 70% a incasarilor prevazute la titlurile guvernamentale grecesti nu atat pentru ca daca se declara falimentul Greciei nu mai incasau nimic, ci mai mult pentru ca, intr-o atare eventualitate, s-ar fi creat o bresa majora si definitiva in regula necapitalista in baza careia functioneaza capitalismul contemporan, anume ca investitorii financiari privati sa fie compensati de catre state daca nu-si incaseaza profiturile preconizate la plasamentele lor.

Daca nu dau cu imprumut, se sufoca!

Sa fim realisti! In lume exista capitaluri private in cautare de profit financiar direct de peste 70.000 miliarde dolari, mai mult decat valoarea cumulata a PIB-urilor statelor. Aceste resurse nu sunt angajate in investitii care vizeaza profitul din afaceri, ci urmaresc profitul direct din speculatii pe curs sau pe dobanzi ori din achizitii de titluri guvernamentale. Din asta traiesc si prospera, exploatand financiar pe toti ceilalti, imprumutandu-i intr-un carusel nesfarsit. Daca nu dau cu imprumut, se sufoca! Si nici gand sa se dea sufocati!

Dimpotriva, conduc lumea si nu vor s-o dea din mana. Pentru aceasta trebuie insa sa nu inceteze s-o imprumute! Agenturile lor, adica agentiile internationale de rating, nu au decat misiunea de a speria statele pentru ca acestea sa arunce povara platii datoriilor pe oameni, pe salariati, pe pensionari, pe constribuabili! Nicidecum sa inceteze cumva de a-i imprumuta pe toti ceilalti. Daca scad imprumuturile, corbii financiari sunt gata chiar sa coboare pretul! Dupa cum se si vede! Caci, daca n-ar mai imprumuta, s-ar autostrangula! Totul este pe viata si pe moarte!

Business24

No comments: