Sunday, July 25, 2010

"MISCATEA TEA PARTY "DIN AMERICA DE AZI

Motto : « Because without America there is no Free World »


Probabil ca multa lume din Romania a aflat ca inca de anul trecut a inceput sa se desfasoare in America o miscare socio-politica care are denumirea de :
« Tea Party Movement » care capata pe zi ce trece o amploare din ce in ce mai mare.

Este un fenomen in desfasurare la care adera o mare parte a populatiei apartinand acestei tari.
Am cautat bibiografie despre acest subiect si am extras ceea ce mi s-a parut mai important ca sa intelegem ce se intampla in America zilelor noastre.
Mai intai este nevoie sa clarificam niste concepte si anume :
« Miscarea sociala » este un tip de acţiune la care participa grupări de dimensiuni mari formate din indivizi sau organizaţii si care sunt axate pe anumite probleme politice sau sociale avand ca scop realizarea sau oprirea unei anumite schimbari.
« Miscare social-politica » este o miscare sociala in domeniul politic.In contrast cu un partid politic, miscare social- politica nu este organizata sa aleaga membri care sa ajunga in aparatul guvernamental ci are drept scop sa influenteze opinia publica sau politica guvernului privind problemele si preocuparile vizate de miscare.

Miscarea Tea Pary este o miscare social-politica de la baza societatii americane care atrage atentia asupra provocarilor privind securitatea ,suveranitatea sau linistea interna a tarii.
Inca de la infiintare miscarea reprezinta vocea celor care sunt proprietari ai Statelor Unite ale Americii si anume cetatenii ei : “WE THE PEOPLE”.
Visul “Tea Party” ii include pe toţi cei cred cu putere ca valorile iudeo-crestine sunt incorporate in documentul fondator al tarii, Constitutia Americana. Considera ca aceasta credinta si responsabilitatea apararii ei este inradacinata in inima fiecarui cetatean american patriot indiferent de rasa, religie, origine nationala si ca acest lucru a facut ca America sa fie o natiune “mare”. Aceasta credinta a dus la aparitia” Miscarii moderne Tea Party” la care au aderat : cetateni independenti, republicani, democrati, libertarieni, verzi .
“Miscarea Tea Party”este in primul rand o miscare “ anti-taxe” si se concentreaza pe impunerea: unor guverne mici dar puternice , a responsabilitatii fiscale , a libertăţilor individuale şi pe susţinerea Constituţiei Americane de tip conservator.
“Protestele Tea Party” sunt o serie de proteste pe intreg teritoriul Statelor Unite care au inceput in ianuarie 2009 ( List of Tea Party protests, 2009) si care continua si in prezent ( List of Tea Party protests 2010) . Ele sunt parte a acestei miscari social-politice denumite “ Miscarea Tea Party” .
Ele au inceput printr-o serie de proteste coordonate la nivel local şi naţional reprezentand un raspuns partial la anumite masuri economice luate de guvernul federal american in vederea asa zisei « salvari » a economiei americane din « ghearele crizei » cum ar fi : Legea privind inceputul stabilizarii economice din 2008 , Legea de relansare si reinvestitii in America din 2009 , Legea privind transparenta rezervei fedarale precum si legea privind reforma din sanatate.
Numele de "Tea Party" este o trimitere la evenimentele « Tea Party din Boston din 1773 » , cand au avut loc proteste ale coloniştilor americani împotriva diverselor acte emise de către guvernul britanic care , printre altele , a încercat să stabilească un monopol asupra importului de ceai în colonii prin acordarea unei reduceri de taxe pentru re-import Companiei Indiilor de Est. Coloniştii au simţit astfel ce inseamna sa nu aiba dreptul la vot din cauza lipsei lor de reprezentare în Parlamentul britanic si au fost ofensaţi de eforturile guvernului britanic de a-i controla .
Protestele « Tea Party » care se desfasoara in prezent invoca teme , imagini şi sloganuri similare cu cele folosite în timpul perioadei pre-revoluţionare din istoria Americii.

Numele de ‘tea’ este utilizat ca si acronim pentru Taxed Enough Already, adica (suntem deja taxati destul).

Unul din simbolurile Miscarii Tea Party este drapelul Gadsden pe care scrie:
DON’T TREAD ON ME” –“ Nu calca pe mine !” care este un simbol al conservatorismului si patriotismului.

Cele mai multe activităţi Tea Party, în 2010, s-au axat pe eforturile menite sa combata reformele administratiei Obama in domeniul asigurărilor de sănătate şi precum şi pe recrutarea, nominalizarea , şi susţinerea candidaţilor pentru viitoarele alegeri naţionale ce urmeaza sa aiba loc in luna noiembrie 2010
Miscarea Tea Party este compusa din mai multe miscari cu suport la nivel national dar si de indivizi .
Miscarile care o compun sunt urmatoarele:
Tea Party Express este un tur de autobuz la nivel national sustinut de un comitet politic de actiune conservator creat in Sacramento
Tea Party Nation care a sponsorizat Conventia Tea Party din February 4–6, 2010.
Tea Party Patriots o organizatie care are membrii de-a lungul si latul Americii.Acest grup se proclama ca fiind sediul oficial al miscarii « Official Home of the Tea Party Movement »
The National Tea Party Federation s-a format in 8 aprilie 2010 din mai multi lideri ai Miscarii Tea Party pentru a ajuta raspandirea mesajului acestei miscari si pentru a raspunde criticilor imediat si la obiect .

Pe ordinea de zi a Miscarii Tea Party se afla si intocmirea si prezentarea canditatilor la congresul american a “Contractului cu America” .
Acest contract cuprinde 10 puncte importante selectate dupa ce au fost consultati online cetatenii americani.Este un contract care aduce de jos in sus ( de la cetateni si nu de la Washington ) cele mai importante probleme de care trebuie sa tina cont cei care vor fi alesi in Congresul American in luna noiembrie 2010.
Aceste puncte sunt urmatoarele :
1- orice lege trebuie sa fie o expresie a spiritului Constitutiei Americane
2-sa fie stopata comercializarea certificatelor de emisie iar restrangerea poluarii sa se abordeze administrativ prin acordarea de stimulente economice la reducerea emisiilor de poluanti
3-inceperea amendamendelor constitutionale prin solicitarea uneui buget federal echilibrat si schimbarea oricarei taxe numai cu aprobarea a 2/3 din voturi
4-simplificarea sistemului fiscal si adoptarea unuia simplu si echitabil
5-crearea unui grup operativ care sa verifice toate agentiile federale privind constitutionalitatea acestora, identificarea celor ineficiente, dublate si care sunt in pierdere . Inlocuirea lor cu cele deja existente la nivel local.
6-limitarea cresterii anuale a cheltuielilor federale
7-abrogarea noii legislatii privind asistenta medicala
8-in politica energetica : autorizarea explorarii rezervelor suplimentare de energie alternativa pentru a reduce dependenta americana fata de sursele externe de energie
9-sa se suspende sau sa se amane orice cheltuiala publica ( chiar urgenta) pana cand se echilibreaza bugetul si apoi sa se voteze cu 2/3 din voturi orice cheltuiala bugetara urgenta.
10-abrogarea tututuror cresterilor recente de impozite , reducerea temporara a impozitului pe venit , impozitul pe câştigurile de capital şi imobiliare în prezent fiind programate să se încheie în 2011
Tea Party Patriots( parte a Miscarii Tea Party care se ocupa de responsabilitatea fiscala) au cerut atât democraţilor cat şi republicanilor să semneze acest Contract cu America
Democratii nu l-au semnat . Din partea unor republicani s-a intampinat o mica rezerva acestia dorindu-l mai largit. « Dorim un contract mai larg si mai deschis, dar cu siguranta discutia va fi cu Miscarea Tea Party la aceeasi masa »

Cam acestea sunt cele mai importante aspecte privitoarea la Miscarea Tea Party din America zilelor noastre .
Bineinteles ca au fost si exista contestatari ai acestei miscari , provocatori si infiltratori .
Acuzatii de rasism si fascism .
Cea mai recenta acuzatie a venit chiar din partea primei doamne a Americii, Michelle Obama.

Raspunsul socialist la Miscarea Tea Party este «Miscarea Coffe Party » jalnica asa cum este de obicei politica democratilor .

Cele mai recente actiuni de incercare de compromitere si de deturnarea a Miscarii Tea Party din America le puteti urmari mai jos :

aici si aici linkuri luate de pe News Reload

Dar, America merge inainte si reprezenta in continuare speranta intregii omeniri.


Because without America there is no Free World







Surse :
http://www.teaparty.org
http://www.teapartynation.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_Party_movement#Composition_of_the_movement
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_Party_protests
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Tea_Party_protests,_2009
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Tea_Party_protests,_2010
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_Party_Express#Tea_Party_Express
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_Party_Nation
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_Party_Patriots
http://www.thenationalteapartyfederation.com/

No comments: