Monday, July 12, 2010

LA CE FOLOSESTE INTELIGENTA ?

Am gasit News Reload un alt articol interesant pe care incerc sa-l aduc aici :

Commentator's disease

Letting Them Eat Cake

dupa Fred Reed



Oare de ce atunci cand auzim diversi comentatori sau ascultam unele « capetele vorbitoare » cu un discurs venind parca dintr-o cutie lobotomica avem senzatia ca pur si simplu delireaza ?

Despre ce gânguresc aceste cranii decapitate si de unde vin ele ?

Prima concluzie este ca aceste personaje sufera de o maladie comuna si anume « boala comentatorului ».

Aceasta apare la confuenta mai multor trasaturi comune :

Prima trasatura a celui care manifesta"boala comentatorului" este nivelul ridicat de inteligenta.

Tanand cont ca Washingtonul este un centru de putere aici se dezvolta domenii precum politica si coruptia sau hibrizi ale celor doua ,fiind atrasi sa traiasca in aceasta zona oameni dotati cu un nivel superior de inteligenta

O cunostinta care traieste in aceste medii mi-a spus o data ca se presupune ca 99% dintre cei ce se aduna in interiorul liniei de centura a Washintonului apartin acestei caracterizari .Orasul este plin cu cele mai stralucite minti ,de cele mai multe ori acestea fiind insa invizibile .Ei sunt :organizatori de campanie, specialisti in sondaje, avocati, savanti .In aceasta clasa intra multe « capete vorbitoare » care pot fi liberale sau conservatoare ,depinzand de defectele individuale sau de caracterul fiecaruia . Ceea ce-i caracterizeaza insa pe toti este ca stralucesc de inteligenta.

Acesti oameni excesiv de inteligenti formeaza o clasa sociala rar mentionata dar influenta (insa nu intr-un mod obisnuit).Nu sunt recunoscuti ca fiind ceea ce sunt pentru ca aceasta nu le-ar folosi la nimic.Un exemplu comun poate fi considerata revista “The American Conservative ”, in care o multime dintre cei care scriu aici intra in aceasta categorie . Il putem da ca exemplu pe publicistul Ron Unz –care a studiat teoria fizicii la Universitatea Standford,dupa ce deja absolvise la Harvard .Alte exemple ,luate la gramanda sunt : Bill Lind, Pat Buchanan, Taki, Steve Sailer, Kara Hopkins, John Derbyshire.Cu siguranta că nici unul dintre acestia nu are IQ sub 140.

Acelaşi lucru poate fi spus despre multi alti smecheri din politica de stânga sau de dreapta ce se invartesc in acest perimetru.

Aceşti oameni nu sunt snobi din punct de vedere intelectual . In cercurile in care se invartesc ei reprezinta media .Problema este ca se aduna si isi petrec timpul impreuna. Si este normal pentru ca oamenii tind sa se asocieze cu cei cu care au lucruri in comun.

In Washington se pot intalni la o masa opt persoane imbracate in blugi si pantofi sport ,criteriul care-i uneste fiind cel de putere si nu cel de stil.

Un astfel de grup poate fi reprezentat de un biochimist care este si editor la o revista tehnica si care este un “cap vorbitor “ cu un inalt nivel de educatie .

Aceasta multime adunata in functie de gradul de inteligenta este numita si “stratificare cognitiva” .Multimile de acest tip sunt formate de cele mai multe ori din oameni de treaba, decenti , fara a fi insa ingamfati.

Dar.

Dar , in multe si importante privinte acesti oameni habar n-au despre ce vorbesc .

Ei cred ca centura Washingtonului include toata America .

A doua trasatura a celor care manifesta “boala comentatorului “ este nivelul relativ ridicat de prosperitate al acestora.

Una din caracteristicile naturale ale celor care se invartesc in cercurile care populeaza Washingtonul este pe langa nivelul ridicat de inteligenta si faptul ca o duc bine din punct de vedere financiar.Asta nu inseamna ca sunt neaparat foarte bogati ( desi unii sunt) dar reusesc sa-si gasesca locuri de munca sigure si stabile in guvern sau in firme de avocatura, sau in investitii intelepte sau , in cazul comentatorilor in punctele cheie bine platite de sindicate sau de alte rețele de diverse tipuri.In mod normal nu este nimic necinstit in aceste cazuri, ei sunt suficient de inteligenti ca sa-si gasesca un loc de munca in sistem si traiesc acolo unde exista sistemul.

Dar ,efectul adunarii acestor creere la un loc , securitatea si izolarea lor conduce la situatia in care acestia se situeaza complet in afara contactului cu tara ,asa cum este ea in realitatea de zi cu zi.

Ei nu cunosc dezvoltarea economica sumbra de-a lungul unor drumuri cum ar fi Route1South catre Fredericksburg : murdaria ,colesterolul luat in fransiza pentru vanzarea de hamburgheri , motelul decazut unde locuieste veteranul care are diabet zaharat si care isi croieste drum cu carjele pe scara , pana jos unde bea bere si asteapta sa moara pentru ca nu are nimic altceva de asteptat. ( iar exemplul nu este deloc ipotetic).

Tot aici este si chelnerita care imbatraneste si care ajunge la cina cu dureri de artrita si care:este “prea obosita pentru a mai lucra dar prea saraca pentru a se pensiona “.Cu totii cunoastem aceasta femeie.Ea este cea mai reprezentativa pentru America.Nu o vom intalni in localurile de fițe pentru ca ea nu va ajunge niciodata in astfel de locuri.

Simtim deseori cum victime ale “bolii comentatorului” discuta in contradictoriu in privinta salariului minim intrand pe terenul abstract al teoriei.Este exact ceea ce fac comentatorii : abstractizeaza pro sau contra lui Keynes asaltandu-si oponentii ideologici cu fraze taioase.

Ei n-au avut niciodata nevoie sa socoteasca de sute de ori cat ramane din salariul de baza dupa ce au taiat costul biletului de autobuz, chiria si abonamentul la cablu tv.

Pentru ca acesta este singurul lucru pe care oameni din clasa sociala de pe Route1South il au dupa ce vin acasa de la munca: CABLUL TV

Capetele vorbitoare ce sufera ce “boala comentatorului” n-au fost niciodata fortate sa aleaga intre a plati factura la electricitate si a-si cumpara o haina noua, mai groasa pentru ca vine iarna.

Comentatorii nu-si dau seama ca nu toata lumea este ca ei.

Cei cu IQ de 140 si peste ( 130 ii face sa intre deja in Mensa) cred in mod inconstient ca orice este posibil.Cei care apartin acestei clase stiu ca daca de exemplu si-au fixat ca scop sa invete limba limba greaca veche, pot realiza acest lucru cumparandu-si niste carti si incepand sa studieze .Este nevoie de ceva munca ,bineinteles, dar isi vor realiza obiectivul cu siguranta.

Ei nu inteleg ca o chelnerita cu un IQ de 85 nu are capacitatea de a invata mai nimic.

Conservatorii gandesc in termeni abstracti nemilosi pe cand liberalii insista ca toata lumea este egala.Din pacate nici unul dintre ei nu este nici macar aproape de realitate.

Ei nu inteleg ca avem de-a face chiar cu ceva si mai socant : oamenii cu un nivel de educatie mediu dar cu mintea nu prea agera privesc orice sarcina intelectuala cu o groaza absoluta !

Unii comentatori indeamna oamenii sa-si investeasca taxele de securitate sociala in piata de valori.Pentru acestia este o chestiune de libertate abstracta .

Ei insisi sunt insa destul de inteligenti ca sa-si investeasca banii( nu taxe) .Cel putin jumatate din populatie nu este atat de inteligenta ca sa faca acest lucru. .Duceti-va intr-un bar frecventat de soferi de camion din Maryland si intrebati seful unui depozit sau pe cel care cantareste marfa ce inseamna NASDAQ.Nimeni nu are habar.

Comentatorii liberali sustin ca toata lumea trebuie sa aiba o educatie pana cel putin la nivel de colegiu cand de fapt numai o cincime din populatie este dotata cu suficienta inteligenta pentru a putea prelua acest nivel de educatie.

Conservatorii cred ca oamenii se pot ridica prin munca grea si sacrificiu cand de fapt , cu siguranta, numai putini o pot face in realitate.Problema este ca cea mai mare parte din oameni nu poate.Comentatorii insa nu-i vad decat pe cei care reusesc .

Tendinta a 99% din cei care se aduna la Washington de a trai intr-o lume imaginara duce la o politica lamentabila atat a conservatorilor care cred ca toata lumea poate fi Horatio Alger(erou ridicat din saracie) cat si a liberalilor care cred ca inegalitatea provine din discriminare .

Cei care pot realiza aproape orice trebuie sa recunoasca existenta celor care nu pot face aproape nimic.Putini dintre cei din urma sunt paraziti.Chelnerita a lucrat intreaga sa viata .La fel si soferul de camion .La sfarsit nu s-au ales cu nimic.

Ceea ce bineinteles nu este usor de acceptat.

O fata se marita cu iubitul ei din liceu si lucreaza la fabrica de conserve din apropiere Fabrica prefera la un moment dat sa angajeze contractori independenti pentru a plati taxe mai mici si o concediaza pe fata.

Nici unul din aceasta pereche casatorita nu are o inteligenta stralucitoare , ci sunt pur si simplu americani care incearca sa-si construiasca un trai decent.Traiesc de la un salariu la altul pentru ca nu stiu ce sa faca altceva Nici unul nu este lenes .Ei nu stiu insa cum sa inceapa o afacere tip Microsoft .El moare de atac de cord la 45 de ani iar ea nu mai poate plati rata la casa , fiind cu adevarat terminata.

La barurile de fite unde se duc” cutiile vorbitoare” nu se intelege acest lucru iar ceea ce probabil ar trebuie sa ne ramana de la Keynes este povestea celor doi de mai sus.



Nota Trad.

Daca ne gandim putin nu este deloc greu sa extindem aceasta situatie si la Romania zilelor noatre.Sa nu uitam ca patru milioane de romani majoritatea cu IQ peste medie au emigrat in lumea larga…….


http://theautonomist.com/iindv/jrnl_ii.php?art=857

No comments: