Punct și de la capăt
Pseudodreapta a parcurs un traseu mai sinous, dar şi-a descoperit treptat vocaţia de stânga. Liberalii au descoperit-o timpuriu şi acest avans a plătit dividente în 2012, prin victoria în alegeri alături de PSD. Ţărăniştii şi-au făcut harakiri în perioada 1994-2000, dar au reapărut în 2012 sub formă de zombi politici părtaşi la coaliţia ARD. A treia încarnare a dreptei nu exista în 1990. Dacă Ion Iliescu şi Petre Roman ar fi reuşit să rezolve divergenţele dintre ei într-un mod tovărăşesc şi constructiv, foarte probabil că Partidul Democrat nu s-ar fi întrupat din supa primordială a Feseneului în 1993. În primii doisprezece ani PD a rămas un partid de stânga, afiliat la Internaţionala Socialistă.
Lecţia de democraţie a lui Traian Băsescu
El a spus așa: ați refuzat să faceți ce am vrut eu, deci nu sînteți democrați. Alegerea pe care ați avut-o azi nu era între Blaga (v-am zis să nu) și Macovei (v-am zis și asta să nu, am spus clar că mai bine candida Cristi Preda, chit că doar ca să se afle în treabă), ci între Udrea (faceți ce vă spun) sau vă rup partidul. Nu sînteți democrați, nu ați priceput să alegeți planul A, trec la planul B. Vă scufund. Feseniștilor! Dacă ar fi ieșit planul A, am fi avut primul partid din România dat la cheie unui grup de interese de afaceri, chiar de marele luptător contra grupurilor de interese. Că precedenții măcar au cheltuit integral din buzunarul lor, ca Voiculescu, să-și facă partid. E adevărat că la banii UE de dezvoltare îi vedem prin cele două trusturi care o sprijină pe dna Udrea s-au adăugat în ultima clipă și camerele libere din hotelele Cocoș, și mesele calde, și ce se mai poartă de alegeri.
DILEMA LUI BLAGA: La 11, Băsescu spunea că PDL a salvat România, iar la 9 seara îi spunea adio
Am rămas, cred eu, în raporturi foarte corecte cu domnia sa. De aceea am fost surprins şi aseară de declaraţiile domniei sale pentru că la ora 11 ne spunea un lucru clar, că acest partid a salvat România, ceea ce e adevărat. Iar la ora 9 seara îi spune adio. Aici nu prea am înţeles lucrurile. Cum nu am înţeles nici faptul că nu doreşte să fie o piatră de moară pentru noi, dar nici noi pentru domnia sa. În primul rând că nu a fost niciodată o piatră de moară pentru noi. Nu am avut nicio problemă.
Blestemul dreptei româneşti
La primele alegeri am avut rezultate zdrobitoare, aproape penibile, in favoarea stangii si scoruri jalnice in dreptul partidelor istorice, revenite pe scena ca exponenti ai unei drepte, pe cat de anemice, pe atat de nepopulare in optiunile electorilor. Acest raport s-a perpetuat in varii ipostaze si pe mai departe, repurtand si multe alte succese de etapa. Tendinte spre compromisuri ale unor segmente ale dreptei (PNL), achizitionarea in bloc a urmasilor social-democratiei interbelice de catre actualul PSD si victorii multe-multe in majoritatea confruntarilor electorale.
Chiar şi Zeus ajunge în amurg
Nu odată, în discuţiile cu parlamentari arădeni ai PDL, am avut surpriza ca aceştia să-mi spună că nu sunt deloc de acord cu transformarea guvernării într-o dictatură, la comanda lui Zeus, recte Traian Băsescu, pe care l-au urmat cu ochii închişi, deoarece părea cu adevărat preocupat de soarta poporului român. Spuneau că, desigur, comandantul suprem are un plan care nu este la îndemâna lor, s-au dus pe principiul biblic crede şi nu cerceta, ştie Zeus ce face, că de aia-i Zeus. S-au lămurit, destul de târziu, că nu era Zeus, ci un actor al dracului de bun care juca acest rol.
Udrea şi Băsescu pun la cale ruperea PDL, Blaga le promite funcţii perdanţilor de la congres
Ca un prim pas, Blaga şi-a luat dinainte de Convenţie o măsură de precauţie, incluzând, prin statut, foştii lideri ai partidului din oficiu în conducerea centrală a PDL. În acest sens, s-ar miza tocmai pe Emil Boc să găsească un numitor comun între semnatarii celor două moţiuni.
Ponta despre o nouă suspendare a lui Băsescu: De ce să întrerupem cearta din PDL?
Eu sunt un tip mai pragmatic de felul meu. De ce să ne băgăm acum la treburile PDL ? Nu-i păcat să-i întrerupem, nu-i bine să-i lăsăm în continuare, încă o săptămână, două, trei, să se certe, să-şi arate cum şi-au furat voturile, să-l cheme pe domnul Daniel Morar să facă o anchetă, să meargă la Curtea Constituţională ?
Regionalizarea, tichia de mărgăritar a României
E greu sa-si inchipuie cineva ca n-are destula mamaliga pe masa sau destui cartofi in sacosa doar pentru ca teritoriul patriei nu-i suficient de regionalizat, lipsindu-i vreo cativa guvernatori cu masini, secretare, functionarime si tot ce mai trebuie, in vederea iesirii tarii din criza.
Un adio politic
Prin reacţia băsesciană frustrată se pricepe mai bine şi natura raporturilor intime dintre Băsescu şi PDL până acum, şi regula funcţionării cuplului longeviv Băsescu–Boc, şi mecanismul guvernării printr-un premier de paie, simplă curea de transmisie, braţ activ al creierului de la Cotroceni.
Voluptatea eşecului (şi de ce Traian Băsescu şi-a făcut-o cu mâna lui)
Dacă a crezut că Blaga va avea vreo reţinere din cauză că luptă împotriva şefului, s-a înşelat amarnic. Dar eroarea de calcul îi aparţine şi este total lipsit de fair-play să acuze fraude electorale, după modelul lui Geoană post ”Mihaela, dragostea mea”.
No comments:
Post a Comment