Sunday, May 15, 2011

Viitorul Europei un joc foarte periculos

Motto al « The Trumpet » : « SA INTELEGEM LUMEA NOASTRA »

Traducere si adaptare a articolului din "The Trumpet" preluat de aici

In aceste momente grele prin care trece Europa este nevoie sa se explice cetatenilor ori de cate ori este nevoie ca scopul final al Uninii Europene este unirea TOTALA ,adica :

DISPARITIA STATELOR SI A SUVERANITATII NATIONALE

Rata datoriei Greciei creste uluitor de la o zi la alta iar sfarsitul acestui joc poate fi foarte aproape prin declansarea unui colaps in domino al intregii Europe. Oare, strategii din spatele monedei euro au un plan secret care ar putea reforma complet uniunea? Nu stim inca.Mai marii Europei se intalnesc in secret ,dar cand sunt intrebati despre ce au vorbit mint cu nonsalanta .Parca traim un vis urat ! Pe de o parte UE face apologia anticoruptiei si a cinstei iar pe de alta parte Dl . Juncker spune ca minciuna este o metoda de lucru utilizata in UE, acceptabila si onesta putind fi explicata logic prin existenta unor interese « superioare » si a « ratiunilor de stat » ( suprastat) . Constatam cu stupoare ca UE aduce minciuna la rang de virtute. Adevarul este numai pentru « elite » pe cand « masele » trebuie sa se multumesca cu minciuna.

Un lucru este sigur : guvernul grec nu îşi va mai putea permite mult timp sa împrumute bani la rate ale dobanzii atat de ridicate, fiind practic blocat pe piata datoriilor. Asta înseamnă că mai devreme sau mai târziu, cineva nu va mai fi platit si cel mai probabil , este vorba de marile bănci din Franţa, Germania, Austria şi Belgia.

Consecinţele ar putea merge cu uşurinţă la nivel mondial, iar Jurgen Stark membrul executiv al Băncii Centrale Europene avertizeaza ca Europa ar putea suferi o criza bancară mai puternica decât cea din 2008 care "ar putea umbri chiar si falimentului Lehman".

Faliment mai mare decât Lehman?

Potrivit Stark, incetarea obligatiilor de plata ale Greciei ar fi cea mai proasta opţiune pentru zona euro. Acest lucru ar declanşa reduceri masive şi imediate de cheltuieli guvernamentale şi tulburările sociale inevitabile.


Si mai rau,i-ar putea determina cu usurinta pe posibilii creditori sa se feresca sa mai acorde imprumuturi restului de state cu probleme cum ar fi Irlanda şi Portugalia, provocand cresteri ale ratelor dobânzii inclusiv in aceste tari putand determina si prabusirea economica a acestora.Chiar Spania şi Italia ar putea fi împinse peste marginea prapastiei , ceea ce ar pune la indoiala intreaga zona euro .

In momentul in care marile bănci din Germania, Franţa şi din alte parti ajung în imposibilitatea de a-si acoperi pierderile rezultate din creditele acordate , toate pariurile se stopeaza . Pietele de credit ar putea profita si lumea se va intoarce înapoi la situatia din 2008. O "criză bancara europeana este monstru numarul unu din dulapul meu cu griji," scrie presedintele de la Millennium Wave Advisors , dl John Mauldin.. "Deconectarea în Europa se înrăutăţeşte din ce in ce mai rău."

Potrivit Stark, singura soluţie la problemele datoriei Europene pentru tarile in situatia Greciei este "implementarea puternica a programele de reformă şi rambursarea integrala a datoriei."
Dar tocmai aici este problema.Si este una mare !
Nici o ţară din istorie nu a putut evita intrarea in incapacitate de plata atunci cand datoria a ajuns la 150 la sută din produsul intern brut. În acel moment datoriile sunt mult prea mari pentru ca o economie sa le poata depasi.Aceasta este concluzia la care au ajuns analistii de la Citigroup luna trecută.

Ponderea datoriei Greciei fata de PIB este estimata sa ajunga anul viitor la 160 % . În cazul în care nu se face nimic, Grecia intra aproape garantat in incapacitate de plata.

Trebuie sa intelegem ca aceasta alternativa „urata” este singura varianta viabila pentru Europa.

"Naţiunile Europei s-au străduit de-a lungul timpului, din rasputeri să se uneasca . Ele doresc o monedă comună, o forţă militară unică combinata, un singur guvern unit. Au inceput cu o piaţa
comună. Sunt acum pe drumul adoptarii unei monede comune. Cu toate acestea daca analizam din punct de vedere pur politic , natiunile Europei au fost pana acum in imposibililitatea de a se uni -afirmatia a fost facuta de Herbert W. Armstrong în editia din ianuarie 1979 a „Adevarului simplu”( „Plain Truth”)
Dar fenomenul la care asistam in prezent in Europa ar putea reprezenta evenimentul care va necesita uniunea politică a Europei.
Încă de la căderea Imperiului Roman , liderii puternici ai Europei s-au străduit să refaca un superstat european care sa se întinda de la Marea Baltică la Marea Egee. Este un vis care a intoxicat liderii de la Charlemagne şi Napoleon pana la Adolf Hitler.

Dar visul nu a dispărut. Uniunea totală este obiectivul liderilor cei mai puternici ai Europei. Actuala criză economică din Europa este doar instrumentul cel mai recent pentru a forţa ritmul de unire, asa cum tot instrumente au fost crearea monedei euro şi a zonei euro ,
Si se lucreza in continuare la asta....
Singurul motiv pentru care Grecia nu s-a prabusit inca este faptul că Uniunea Europeană i-a acordat împrumuturi recurente pe termen scurt .Acesta este în sine este un pas fără precedent spre integrarea europeană. Si in acelasi timp a pus la dispozitie Europei ceva timp pentru a se gandi ce sa faca cu tarile aflate in situatii de criza precum Grecia.

Cu toate acestea, timpul se scurge si o alta criză şi mai mare se apropie .

Luna trecuta, alegerile din Finlanda au scos in evidenta ca populatiile au obosit sa tot plateasca noi ajutoare datorate dezodinii economice de tip grecesc si ca doresc ca Uniunea să inceteze ajutoarele catre Grecia lasand-o sa intre in imposibilitate de plata ,cel putin puţin parţiala. La fel si publicul german si-a pierdut apetitul pentru planurile de salvare. Populatia nu-si dau seama totusi ca daca restul Europei se prabuseste inclusiv exportul german se va opri brusc. Cancelarul german poate pierde foarte usor controlul coaliţie sale fragile.
Pentru ca planurile de salvare sa continue, este nevoie de aprobarea unanimă a naţiunilor UE. În cazul în care se opresc, iar Citigroup are dreptate, Europa ar putea fi aruncata în alta criza posibil mult mai mare, in stilul colapsului bancar Lehman.

Există o soluţie la criza datoriilor din Europa dar care nu va fi uşor de adoptat, pentru ca implica cedarea de si mai multa suveranitate naţională catre Uniune si mai ales cea referitoare la puterea de impozitare. Numai in acest fel s-ar putea preintimpina colapsul dominoului cu care se confruntă Europa.

Ce implica aceasta solutie ? O piaţă comună a datorie in spatele monedei comune Europene şi a regimului dobanzii . Cu alte cuvinte, Europa are nevoie ca eurobondurile sa fie susţinute de un guvern centralizat , sa fie emise de Banca Centrală Europeană din Frankfurt şi garantate de către contribuabilii în toate statele Uniunii.


Acest fel de solutie poate fi justificat doar de o criză masivă. Este oare aceasta ,criza cea care se profileaza ?
O piaţă comună a datoriei ar fi un moment simbolic URIAS . Europa ar emite titluri de datorie ( eurobond=titlu de datorie ) in cadrul uniunii pe care le va da înapoi în uniune (unul pentru toţi şi toţi pentru unul). Acesta ar fi un pas uriaş pentru crearea unui superstat european adevărat.

"Este acesta un rezultat bun?" Intreaba Wolfgang Münchau de la Financial Times.

Este calea cea mai toxica care se putea imagina catre o uniune fiscala. Dar probabil ca este si singura ,raspunde tot acesta.

In acest fel urmatoarea criza va fi departe de a anunta sfârşitul Uniunii Europene.Din contra, acesta va reprezenta exact momentul necesar marilor puteri pentru punerea in practica a visului pan-europen.

De fapt, aceasta este exact ceea ce prevede Bibia ca se va întâmpla :Ridicarea unei superputeri europene care va fi mai puternica decât Rusia sau America.
Părinţii fondatori ai monedei euro au ştiut inca de cand au pus bazele eurozonei ca este predispusa la crize economice, dar au acceptat acest risc , chiar cu nerăbdare considerandu-l o modalitate de a promova integrarea în continuare. Şi cu siguranta vor profita de el acum.

Dar actuala criză poate fi cu mult mai mare decât si-au imaginat-o acestia . Exista amenintari serioase privind falimentele nationale. Unele naţiuni mici vor fi forţate sa iasa din zona euro. O restructurare a euro zonei ar putea fi iminenta.

Este un joc periculos pe care-l joaca Europa , iar măcelul financiar provocat de o eroare de calcul se poate propaga foarte usor la nivel mondial .


http://www.thetrumpet.com/?q=8225.6888.0.0

>> Germany and the Holy Roman Empire

>> Did the Holy Roman Empire Plan the Greek Crisis?
>> Barroso: Europe Is an Empire

No comments: