Am gasit pe blogul News Reload
un articol foarte interesant care se refera la constientizarea posibilelor pericole din jurul nostru :
RECUNOSTEREA AMENINTARILOR DIN JUR
Dupa Scott Stewart-A Primer on Situational Awareness
Am considerat ca este bine ca aceasta sa fie tema primei postari intrucat pentru a supravietui inclusiv ca natiune este necesar sa invatam cum sa intelegem ,sa gandim si sa judecam lumea din jurul nostru astfel incat sa luam cele mai potrivite decizii si sa ne protejam existenta.
Intelegerea corecta a unor evenimente face parte din acelasi mecanism de autoaparare fie ca este vorba de : politica interna sau internationala , economie, justitie ,sanatate ,turism, timp probabil, protectie si paza privata sau de stat, acte de terorism,lovituri de stat, etc.
Lumea in care traim este un loc minunat care poate deveni insa si unul periculos.
In aproape orice coltisor al globului exista militanti de diferite orientari politice care comploteaza atacuri teroriste ce pot avea loc nu numai in Peshawar sau la Bagdad dar si la Londra sau New York .Infractorii exista si opereaza acolo unde traiesc oamenii ,traind printre ei ,incercand sa fure,sa violeze , sa rapeasca , sa omoare sau sa preia puterea unei natiuni.
Indiferent de tipul amenintarilor ,acestea nu apar asa deodata , din senin . Din contra planul si actiunile de distrugere se elaboreaza cu minutiozitate ,iar procesul are cateva etape distincte .Astfel se poate considera ca exista un ciclu identic urmat de fiecare atac terorist in parte fie ca este vorba de o rapire ,de o explozie a unei masini , de un simplu furt de poseta sau de o lovitura de stat. Pasii ciclului sunt intotdeauna la fel, deosebirile constand numai in durata diferita a lor in functie de complexitatea actiunii.
Persoanele specializate in astfel de situatii pot identifica fiecare etapa a procesul de planificare si pot lua masurile adecvate pentru a evita si preveni pericolele. Datorita acestui lucru constientizarea situatiilor periculoase este cheia de bolta a unei securitatii personale eficiente,iar cand este exercitata de un numar mare de oameni poate deveni un aspect important al securitatii nationale.
In acest sens, autorul articolului mentionat prezinta un ABECEDAR , o baza de pornire care sa dea linii directoare ce pot fi utilizate de oamenii obisnuiti in toate felurile de situatii .
Notiuni de baza
1.
In primul rand trebuie sa intelegem ca a fi constient de realitatea care ne inconjoara ,a identifica potentialele amenintari si pericole tine mai mult de educatia personala, de programarea mintii si gandirii noastre decat de un talent nativ.Nu este nevoie de antrenamente speciale iar aplicarea acestor reguli minime poate fi facuta de oricine are vointa si disciplina autoimpusa
2.
Primul pas al educatie mentale este sa recunoastem ca amenintarea exista .
Ignorarea sau negarea amenintarii precum si a sistemelor personale de reglare intr-un spatiu public face ca sansele de recunoastere si evitare a pericolului sa fie reduse sau chiar sa dispara.De aceea : apatia, negarea ,automultumirea sunt de cele mai multe ori dezastruoase pentru oricine si mai ales pentru o natiune.
3.
Un alt element important este ca fiecare sa recunosca necesitatea de a-si asuma responsabilitatea asupra propriei sigurante.Acelasi principiu se aplica si la apararea institutiilor sau a locului de munca intr-o firma privata.Statul este pur si simplu depasit si nu poate fi peste tot ca sa opreasca activitatea infractionala.
4.
Un alt element important este ca fiecare sa aiba incredere in propriile intuitii si bun simt.Subconstientul poate sesiza semnalele subtile ale unui pericol pe care mintea constienta nu le vede,iar de multe ori acestea sunt ignorate..
Niveluri de recunostere a pericolelor din jur
Oamenii actioneaza tipic conform cu cinci nivele de recunostere a pericolelor :
1-Absent-ignorarea completa a realitarii inconjuratoare si a capacitatii de relationare cu mediul.
2-Recunoastere relaxata- acordarea de atentie pericolelor din jur ,in timp ce viata decurge normal
3-Recunoastere concentrata-se observa cu atentie un pericol potential
4-Alerta maxima -amenintarea se confirma-este nevoie deja de actiune.
5-Comatoza- starea de soc-paralizie totala-individul este paralizat si incapabil sa se apere.
Identificarea nivelului cel mai potrivit de recunoastere a pericolelor la un moment dat
Mintea si trupul uman solicita in fiecare zi cateva ore de nivel de « comatoza » in care se odihneste dormind.
Cand ne uitam la un film sau citim o carte suntem la nivelul 1-de ignorare completa a mediului inconjurator.Unii se mai gandesc totusi ca poate intra vreun hot in casa-dar ignora si neaga ca acest lucru li s-ar putea intampla lor ,chiar atunci.
Acest lucru se poate intampla si cand cineva sofeaza si se gandeste aiurea .Se poate intampla sa-i sara un copil in fata masinii,soferul fiind paralizat si incapabil sa faca o mica miscare laterala invartind volanul pentru a-l ocoli.Aceste reactii( de fapt lipsa lor ) se datoreaza faptului ca este foarte dificil de schimbat repede starea mentala ,in mod special cand ajustarea consta in miscarea cu cativa pasi pentru a trece astfel de la starea de « absent » la cea de « alerta maxima ».
Foarte multe persoane cand sunt fortate sa faca acest salt mental nu reusesc si trec direct in starea de soc pentru ca in final sa nu ia nici o masura-intrand astfel in comatoza-Este nevoie de educatie si antrenament serios pentru a realiza aceasta tranzitie.
Recunosterea pericolelor nu inseamna a deveni paranoic sau obsesiv.
De fapt oamenii pur si simplu nu pot opera pentru perioade extinse de timp in starea de « recunoastere concentrata » iar alerta maxima se poate realiza numai pentru perioade mici de timp.
Cel mai recomandat stadiu de recunostere a pericolelor este cel al :
RECUNOSTERII RELAXATE
Este o stare ce poate fi mentinuta timp nedefinit si asociata cu trecerea relativ usoara la recunosterea concentrata a pericolelor si alerta maxima ( pentru perioade scurte de timp)
Constientizarea relaxata nu este obositoare si permite ca fiinta umana sa se bucure de viata
Concluzia la care ajungem este ca trebuie sa ne bucuram de viata dar sa fim foarte atenti la ceea ce se intampla in jurul pentru pentru a ne feri de pericolele de toate felurile care pot interveni.
Acest lucru este valabil nu numai in viata personala a fiecaruia, dar si in viata unei natiuni.
Infantilismul, negarea, somnul natiunii naste monnstri de care greu, foarte greu mai putem scapa.Iar in incheiere un citat din alt articol in care intelegem de ce Romania nu poate dormi linistita noaptea :
« Unfortunately for Moscow, there are not many of these anchor points in Russia’s neighborhood. One is the Baltic Sea, a fact that terrifies the Baltic states of Estonia, Latvia and Lithuania. Another is the Carpathian Mountains. This necessitates the de facto absorption not only of Ukraine, but also of Moldova, something that makes Romania lose sleep at night. And then there are the Tien Shan Mountains of Central Asia — which brings us to the crisis of the moment »
No comments:
Post a Comment