Monday, February 23, 2015

"Guvernul meu" și banda politică din PNL

Prioritate de Dreapta


Toată această circotecă politică împănată cu fraude și abuzuri numită ”regimul Băsescu” sau ”Boc-Băsescu” sau ”Udrea-Boc-Băsescu” încă nu a fost decontată nici politic și nici juridic.
Cotidianul:
L-am reascultat pe Klaus Iohannis în interviul de joi seara, când vorbea despre același ”guvernul meu”. Dacă aș lua doar exprimarea ca atare, aș putea crede că președintele României mai are scăpări de limbaj. Nu i le-ar reproșa nimeni. Numai că, tot interviul, Klaus Iohannis a evitat cu eleganță toate precizările și toate capcanele care i-au fost întinse, dovedind că înțelege perfect nuanțele cuvintelor și știe să le evite cu o eleganță pe care n-am întâlnit-o la predecesori. Asta înseamnă că și atunci când a folosit (pentru a doua sau a treia oară) formularea ”guvernul meu” știa exact ceea ce spune și exact asta gândea.
Exprimarea este oarecum colocvială, aproape neglijentă, poate chiar nepoliticoasă, dar arată un lucru extrem de clar. Că președintele își dorește un guvern al său, care să execute proiectele sale, care să nu prea aibă păreri, care să lucreze cu ”deutsche disziplin und ordnung” la indicațiile venite de la Cotroceni.
Omenește vorbind, dorința sa este de înțeles. Constituțional, ea este sau duce mai degrabă spre o aiureală. Guvernul României, conform Constituției modificate, nu poate fi în nici un fel al președintelui. De aceea, în Constituția României, după modificare, președintele nici nu poate schimba premierul ”guvernului său”. Cât despre o majoritate parlamentară a președintelui, despre ea n-a vorbit nici Klaus Iohannis și nici altcineva. Ar fi o prostie care ar face din politica românească o muzică interpretată pe o singură coardă întinsă la plezneală.
Acest ”guvern al meu”, atât de pomenit (și, poate, de visat) în declarațiile lui Klaus Iohannis mai are o hibă enormă. Una mare de tot. Vine de la banda politică numită PDL, vărsată cu dexteritate în ”marele PNL”. Cu fiecare zi care trece, cu fiecare arestare și dezvăluire scăpată pe ușile și ferestrele DNA-ului, politicieni și demnitari din fostul partid al lui Traian Băsescu se dezumflă și se descalifică.
Denunțurile lor, dezvăluirile procurorilor și ale zecilor de jurnaliști (fugăriți cândva de Sorin Blejnar și Elena Udrea) dovedesc că o mare parte din liderii marelui PNL (cei veniți din fostul PDL) sunt niște infractori oarecari. Multă lume a muncit din greu la dezvăluirea fraudelor comise în timpul regimului Băsescu. Și unii au avut de suferit. Ani la rând am scris despre cei din PDL ca despre o bandă politică. Nici mai mult, nici mai puțin. Ani la rând, România a fost dominată de un grup politic infracțional organizat. Și care a fost condus de la Cotroceni de Traian Băsescu. Direct sau prin intermediari, locotenenți și generali fideli. În această orchestrare infracțională complexă vedem acum că erau implicați și Daniel Moldoveanu, șeful comunității de informații, și Florian Coldea, și șeful ANAF, Sorin Blejnar, plus Elena Udrea, Alina Bica și mulți alții.
Abia acum încep să iasă la iveală câteva din sutele de fărădelegi făptuite de această bandă. Jurnaliștii mai vechi și chiar unii mai tineri știu despre alte mii de infracțiuni despre care nici procurorii și nici Klaus Iohannis n-au citit și nici n-au auzit. Geaba repetă Antena 3 despre aventurile lui Liviu Negoiță cu a sa consoartă de care se preface că a divorțat, geaba am scris până ne-am plictisit despre familia Gruia și despre toate aiurelile de la Sectorul 3, despre cele petrecute în sectorul 1 (devenit prin Andrei Chiliman și Vlad Moisescu mare susținător al președintelui Iohannis). Videanu până mai ieri autorul programului de guvernare al marelui PNL s-a oprit din redactare și a plecat la dubă. Altel s-ar fi înghesuit să re-apară pe scenă, ca și Varujan Vosganian, ca și Anca Boagiu sau ca Liviu Negoiță. Dar nu oriunde, ci tot în primele rânduri.
Banda politică din PDL, cu Pinalti și Gabriel Sandu, cu Elena Udrea și cu toți ceilalți încă n-a decontat nimic. Câțiva au fost arestați, șifonați nițel, iar restul, caracterizat de aceleași apucături, cu aceleași fapte la activ, se pregătește să pună mâna pe un ciolan în ”guvernul meu”. Klaus Iohannis se face că plouă, că nu-și aduce aminte de regimul Băsescu, de abuzurile, aiurelile, proiectele demente și jumulite ale guvernului Boc. Toată această circotecă politică împănată cu fraude și abuzuri numită ”regimul Băsescu” sau ”Boc-Băsescu” sau ”Udrea-Boc-Băsescu” încă nu a fost decontată nici politic și nici juridic. Încă nu știm câte din abuzurile regimului au fost dirijate de la Cotroceni (afaceri cu energie, asfaltări, restituiri de proprietăți etc) și câte au fost aranjamentele unor miniștri sau ale unor primari PDL sau ale unor sforari gen Popoviciu sau Ioan Oltean.
Amețiți de muzica succesului în alegerile prezidențiale mai că suntem gata să ștergem totul cu buretele. Ba Vasile Blaga vrea să ne vândă și fuziunea cu PNL ca fiind un mare success al unui strălucit proiect politic, nu o ieșire rușinoasă din scenă a unui partid care a ridicat infracțiunea la rangul de program cotidian. Și pentru meritele deosebite în timpul regimului Băsescu, el să fie răsplătit măcar cu funcția de președinte al Senatului. Iar ceilalți combatanți, cu dregătorii importante. Vorba șmecherului de mahala, au pus și ei umărul la câștigarea puterii!
Klaus Iohannis vorbește despre ”guvernul meu” fără să aibă o schiță a acestuia, fără să fi propus românilor un program și fără să știe câți mai rămân în picioare din fostul PDL. Dacă DNA-ul mai sapă încă puțin, jumătatea din PDL vărsată în ”marele” PNL trebuie încărcată în autobuze și dusă la Rahova pentru audieri. Și dacă ne gândim bine că dezvăluirile despre banii negri din campania electorală se înmulțesc cu fiecare zi, chiar trebuie să ne așteptăm la coloane de autobuze.
Asta ar duce obligatoriu la situația ca jumătate din ”guvernul meu” (cea venită dinspre fostul PDL ) să dispară înainte de a se naște!

Friday, February 20, 2015

Exporturile care nu aduc fericirea (II)

Prioritate de Dreapta



Ilie Şerbănescu (Jurnalul Naţional):
Statisticile însele aruncă în aer şi gogoriţa că multinaţionalele implicate în export contribuie substanţial la ocuparea forţei de muncă. Este vorba în fapt de o contribuţie de numai 8% din locurile de muncă din România. Derizoriu!
Se poate înţelege lesne de ce din creşterea economică din ultimii ani – pusă integral de însăşi statistica oficială pe seama exporturilor – forţa de muncă din România nu s-a ales mai cu nimic, fiind doar izvor de tam-tam propagandistic pentru guvern şi pentru tandemul FMI/CE care patronează programul de aservire economică externă a ţării. Chiar dacă este reală, creşterea economică generată de exporturile multinaţionalelor implicate în România nu poate aduce ceva semnificativ forţei de muncă, fie pentru că în sine are un conţinut slab de valoare adăugată (fiind rezultatul doar al exploatării salariilor mici), fie, în situaţia în care exporturile includ totuşi produse (de pildă a automobile) cu valoare adăugată mai ridicată, pentru că aceasta are o structură dezechilibrată, cu o componentă disproporţionată de profit în defavoarea componentei de compensare a salariaţilor. Mai precis, în cazul creşterii economice, adică al unei valori adăugate în plus, forţa de muncă ia puţin (şi nu se alege mai cu nimic), iar capitalul ia şi mai mult! Si, din cauza externalizării profitului înaintea fiscalizării, nici statul nu ia nimic în plus.
Un soi de cerc vicios a fost deja instaurat. Cu cât capitalul străin devine mai implicat în economie şi generează comparativ mai multă creştere economică decât cel românesc, mai ales pe direcţia de exporturi, cu atât nivelul de trai relativ se deteriorează şi decalajele de dezvoltare dimpotrivă se accentuează faţă de ţările din care provine capitalul străin. Explicaţia este simplă. Cauza o constituie salariile mici şi externalizarea profiturilor înainte de fiscalizare. Profiturile sunt făcute din exploatarea salariilor mici şi nu din imputuri tehnologice (promovate în mod firesc doar acolo unde ar înlocui forţă de muncă scumpă, dar excluse acolo unde exită salarii mici), în timp ce corecţiile ce ar putea veni indirect prin stat sunt împiedicate de evaziunea impozitării profiturilor. Această evaziune, practicată masiv de multinaţionale prin ascunderea profiturilor în reţeaua internaţională de producţie şi comercializare a firmelor, dă lovitura de graţie şi închide cercul.
Nu este de mirare că după o perioadă de contribuţie prin expansiune la creşterea economică statistică, cercul se închide şi din acest punct de vedere. După ce câţiva ani n-a contribuit de fapt mai cu nimic la îmbunătăţirea pe plan real a nivelului de trai al forţei de muncă, expansiunea exporturilor multinaţionalelor îşi încheie cu 2014 şi contribuţia la creşterea economică statistică. Vezi datele Institutului Naţional de Statistică!

3 comentarii :

Riddick spunea...
Exporturile care nu aduc fericirea (I)

http://riddickro.blogspot.ro/2015/02/exporturile-care-nu-aduc-fericirea-i.html

Simeone spunea...
"Cu cât capitalul străin..."
Adică hârtii...

De ce hârtiile lor zboară liber prin toate țările, în timp ce hârtiile noastre nu pot zbura?

Cine a făcut regulile astea?

Riddick spunea...
Ăia pe care-i votăm de 25 de ani, aceiaşi. Doar îi mai rotim de la o legislatură la alta...

Sunday, February 15, 2015

Mascarada, sintetizată aproape perfect

Prioritate de Dreapta


Marius Mina, pe Facebook:
Statul de drept invocat de infractorul nr. 1 al neamului, Basescu Traian, a functionat ca o bomba de compromitere in masa. Putere Legislativa, Guvern, Sistem Juridic, Servicii Secrete, Economie, totul s-a redus la scrum radioactiv. Va place sau nu, metastaza s-a declansat din Palatul de Justitie care la inceput a mers complice cu faptuitorii marilor tunuri pina la inalta tradare. Ajuns la capatul puterilor, statul de drept ne arunca praful diversiunilor in ochi, dosare de mare coruptie care ar fi trebuit sa imparta mii de ani de puscarie pentru Devalizarea Romaniei, s-au inecat in faza de cercetare penala (BANCOREX, ALRO, FLOTA, imprumuturile externe, de de zeci de miliarde evaporate fara urma etc.). Ne-au servit, la schimb, rechizitorii contrafacute, cu prejudicii de cateva milioane, arestari de telenovela cu concurs mediatic frate cu dementa, circ pentru Balaceanca cu efecte nucleare pe termen scurt, mediu si lung. Romania lucrului bine facut a intrat in coma indusa, decuplarea de la aparate e doar o chestiune de timp ...
Văd că mai funcţionează clişeul afăcutbăsescu. A făcut, dar nu era de capul lui, el a fost doar un executant. Ca şi SRI, care culege date economice pentru factorul extern (că doar n-o avea abonaţi RO atât de importanţi...). Ghiţă zice el ceva, dar în doi peri, cu scopul de a li se lăsa mână liberă serviciilor.

2 comentarii :

Anonim G spunea...
Cind jegul nu e calcat pe teasta la momentul oportun, iese la bataie cu si mai multa forta !!!

Jegul dracului !
Asta nu se lasa pina nu plateste tot ce a faptuit !

http://activenews.ro/traian-basescu-iese-la-atac-antena-3-si-romaniatv-sunt-expresia-profunda-mizeriei-jurnalism_1885726.html

Riddick spunea...
Să-i dea-n judecată, dacă nu-i adevărat. Nu ?!

Traian Băsescu a decis să iasă la atac după ce Antena 3 şi România TV au spus că ar avea firme înregistrate în Panama. Fostul preşedinte a negat acest lucru într-o postare pe Facebook şi a criticat cele două posturi de televiziune în legătură cu difuzarea unor astfel de informaţii.

„Antena 3 şi RomâniaTV sunt, în opinia mea, expresia profundă a mizeriei în jurnalism. Să sugerezi că aş avea firme înregistrate în Panama reprezintă o minciună. Declar pentru orice român interesat că nu am avut niciodată şi nici nu am firme sau conturi bancare în străinătate”, a scris Băsescu.